Zuinige datacenters

Hoe bespaar je energie in een bestaand datacenter? Met welke technieken en combinaties van energiebesparende maatregelen kan je dat doen en hoe? Is het financieel haalbaar?

Renovatie is een natuurlijk moment om te bekijken of het energiegebruik van een datacenter of een serverruimte teruggebracht kan worden. Energiebesparing leidt tot een groener imago en dat vinden klanten belangrijk. Het levert ook een lagere energierekening en dus een betere concurrentiepositie op. Voor datacenters die tegen de limieten van de energievoorziening aanlopen, waardoor eventuele uitbreidingsplannen belemmerd worden, is energiebesparing ook een uitkomst. Zo wordt speelruimte gecreëerd om de ICT-diensten uit te kunnen breiden.

EnergyGO heeft een publicatie geschreven met als titel: Energie efficiënt herinrichten van datacenters. De fraaie publicatie beschrijft vier technische en economische haalbare business cases. Ook zijn vier interviews beschreven met bestuurders en beheerders van datacenters. Hierin komt de motivatie naar voren over waarom zij hebben besloten te renoveren en wordt toegelicht hoe dit in de praktijk is gedaan. Ten slotte zijn ook de energiebesparende maatregelen toegelicht die worden ingezet bij renovaties van datacenters.

EnergyGO heeft veel kennis in huis over energiebesparende technieken. Samen met hun creativiteit en flexibiliteit hebben zij een publicatie gemaakt die er niet alleen mooi uitziet, maar die ook enthousiasmeert en motiveert om ermee aan de slag te gaan. John Post, directeur Consortium GreenIT Amsterdam

Het rapport is onder regie van de stichting Consortium GreenIT regio Amsterdam gemaakt. Opdrachtgevers waren de Stichting consortium Green IT Amsterdam, Dienst Ruimtelijke ordening Gemeente Amsterdam met financiering vanuit Economische zaken (Green Deal initiatief: ICT/datacenters).

Heeft u vragen over het verduurzamen van datacenters of serverruimten, of wilt u weten wat wij op dit gebied voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met ons.